Добавката е лецитин животно или веган?

Хранене, пиене и наслада - бихте ли знаели?

лецитин

Лецитинът се съдържа в много преработени храни като добавка Е 322. Освен всичко друго, той гарантира, че маргаринът не се пръска при пържене и че тестото може да се меси по-добре. Мазнините също не гранят толкова бързо. Лецитинът се среща естествено в животински и растителни клетки. Според слуховете, циркулиращи в интернет, добавеният към храната лецитин може да идва от нервна тъкан или кръв. „Като хранителна добавка обаче лецитинът се получава до голяма степен от растителни източници“, казва Сузане Мориц от Баварския потребителски център. Соята е основната суровина, но се използват и слънчоглед, рапица, фъстъци и царевица. Възможни са животински източници от яйчен жълтък или суроватка.

Производителите трябва да посочат произхода на използваните добавки, ако те са алергени, които изискват етикетиране. Те включват например пилешки яйца, соя, фъстъци или мляко. „Веганите трябва да вземат под внимание списъка на съставките на продукта и, ако има съмнения, да попитат производителя“, съветва Мориц.

Хранене на пазара - форум на асоциацията на потребителите Бавария

Екип от експерти от Баварския потребителски център отговаря на въпроси относно храненето и храната в интернет форума „Хранене на пазара“. Всички заинтересовани потребители могат да прочетат отговорите онлайн.